MÚSIQUES: __ Sarsuela (un pensament)

Després de diversos concerts seguits nomenant a la sarsuela, calia parar-se una mica i parlar d'ella. No serà aquesta la ocasió en què fem història de la sarsuela, sinó que realitzarem una reflexió al voltant de què és avui i com ha quedat aquest 'gènere hispànic' per excelència. Amb moments de gran éxit i actualitat, als segles XIX i XX, avui dia, tot i el pas del temps, no deixen de ser magnífiques obres que resten al subconcient i que configuren la banda sonora de tota una societat. Especialment rellevant i destacat és l'anomenat 'género chico'. Suposadament, un gènere menor però, igualment, destacable.
El major impuls que pot rebre aquest gènere i, com a motor difusor principal, es troben les societats musicals. És a dir, les orquestres de vent, és a dir, les bandes de música. Aquestes fan partíceps a un jovent que, d'aquesta forma, pot conèixer les obres dels seus pares. Uns pares que, efectivament, escoltarien, bé per vinilo, bé per casette, els grans clàssics. I ara, algun que altre diumenge, al concert de la banda, tots plegats poden tornar sobre elles.
Música fàcil, amable, propera, popular i reconogscible al primer acord. Aquestos són, potser, els principals ingredients. I uns intèrprets que han fet història, associant-se, indiscutiblement, al món sarsuelístic. Figures de l'altura d'Alfredo Kraus, de Victoria de los Ángeles, d'Ataulfo Argenta, etc. Immortals, ara i sempre, a les gravacions i a la història de la sarsuela.
I ara, mentre preparem -plaer de músic- un concert amb un recull de sarsuela, em veig obligat (plaenterament) a tornar sobre el repertori clàssic espanyol. Tot plegat, una mescla de sensacions i de records vinculats, per força, a moments de la infantesa, a persones estímadíssimes i properes que ja no estan amb nosaltres, a dissabtes pel matí, a diumenges de banda... I mentrestant, seguiran pegant voltes els cd's dels meus pares. I, com no, aquella vella cinta vhs amb un enregistrament de 'la 2' que reapareix al vídeo abans de la migdiada dels dies festius.
I jo? Com de costum: cada cop que escolte un fragment d'aquestes obres sabré que la conec. Però dubte molt que puga dir de quina sarsuela és...

No hay comentarios: